Η Ολυμπία Οδός πρόσφατα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος παρακολούθησης του εξοπλισμού των σηράγγων πιλοτικά στην πρώτη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου.

Το προηγμένο σύστημα, που χαρακτηριστικά ονομάστηκε “Smart Tunnel”, παρέχει μόνιμη παρακολούθηση του εξοπλισμού των σηράγγων μέσω αισθητήρων, διαβίβαση όλων των δεδομένων ασύρματα στο cloud μέσω «έξυπνων» κόμβων συλλογής δεδομένων και εισαγωγή στο σύστημα αναλυτικών στοιχείων συντήρησης.

Οι ενσωματωμένοι στον εξοπλισμό αισθητήρες συγκεντρώνουν στοιχεία από τις γεννήτριες, τις αντλίες, τους ανεμιστήρες, τα ηλεκτρικά συστήματα (μπαταρίες, UPS) και τους μετασχηματιστές που υπάρχουν μέσα σε κάθε σήραγγα. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης του εξοπλισμού, μέσω της χρήσης αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, η οποία σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις σήραγγες του αυτοκινητόδρομου.

Στόχος του “Smart Tunnel” είναι ο καλύτερος σχεδιασμός και εφαρμογή των προγραμμάτων συντήρησης  της υποδομής χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία του Internet of Things (Διαδίκτυο Πραγμάτων). Το σύστημα θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, τη βελτίωση της ασφάλειας και του επιπέδου εξυπηρέτησης, καθώς και τη σημαντική εξοικονόμηση του κόστους συντήρησης των σηράγγων.

Η Ολυμπία Οδός επενδύει σταθερά σε ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και στη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης της υποδομής, όπως αυτή του προγράμματος “Smart Tunnel” που αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα. 

Το σύστημα “SMART TUNNEL” σχεδιάστηκε από την Ολυμπία Οδό και υλοποίησαν οι εταιρίες: ES SYSTEMS, EX MACHINA και DELPHIS.

Σχετικά με την Ολυμπία Οδός Α.Ε.

Η Ολυμπία Οδός Α.Ε. είναι η εταιρία παραχώρησης που έχει αναλάβει τη διαχείριση (σχεδιασμό-χρηματοδότηση-κατασκευή-λειτουργία-συντήρηση) του σύγχρονου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, μήκους 202 χλμ. που ενώνει την Αττική με την Πελοπόννησο, την Δυτική Ελλάδα και την Ευρώπη. Αποστολή της Ολυμπίας Οδού είναι η άνετη και ασφαλής μετακίνηση όλων των ταξιδιωτών, και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Περισσότερα στο: https://www.olympiaodos.gr/

Σχετικά με την ES SYSTEMS

H ES SYSTEMS εξειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη, ολοκλήρωση και παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων αισθητήρων για ιατρικές, βιομηχανικές, hvac & αεροδιαστημικές εφαρμογές. Αποτελεί μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που αναπτύσσει και κατασκευάζει μικροηλεκτρομηχανικούς αισθητήρες (ΜΕΜS) υψηλής ποιότητας με βάση την τεχνολογία της μικροηλεκτρονικής, ενώ έχει εισέλθει και στο χώρο του Internet of Things (IoT), αναπτύσσοντας συνολικές λύσεις που περιλαμβάνουν αισθητήρες, κόμβους συλλογής δεδομένων και ασύρματη μετάδοση δεδομένων στο cloud. Περισσότερα στο: www.esenssys.com.

Σχετικά με την EX MACHINA

Η EX Machina (ΕΧΜ ΙΚΕ) παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις Internet of Things (IoT) αξιοποιώντας την μεγαλη εμπειρία της σε ασύρματους αισθητήρες, ανάλυση δεδομένων (Big Data) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning). Πληροφορίες για την Ex Machina θα βρείτε στο https://exm.gr

Σχετικά με την DELPHIS

Η DELPHIS δραστηριοποιείται στον χώρο του κλιματισμού, της ψύξης και των εξειδικευμένων υπηρεσιών για Facility Management. Δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στην ποιότητα των υπηρεσιών, έχει ως βασική της προτεραιότητα να σχεδιάζει και να προσφέρει τη βέλτιστη λύση για κάθε πελάτη. Περισσότερες πληροφορίες για την DELPHIS θα βρείτε στο www.delphisgroup.gr