Μπαίνουν οι τεχνολογίες ΙοΤ και ΑΙ στην υπηρεσία του πολίτη; Πώς, γιατί και για ποιους;

Οδεύοντας γοργά προς ένα μέλλον των μεγα-πόλεων, με πολλές δεκάδες εκατομμύρια κατοίκων να (προβλέπεται ότι θα) συνωστίζονται στα αστικά μεγα-κέντρα, οι έξυπνες πόλεις φαντάζουν σε κάποιους ως η μόνη λύση για βιώσιμη διαχείριση του αστικού ιστού.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τις έξυπνες πόλεις και για τις τεχνολογίες Internet των πραγμάτων (IoT) και τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μας επιτρέπουν να τις οικοδομήσουμε. Οι υποσχέσεις που συνοδεύουν τις νέες αυτές “θαυματουργές” τεχνολογίες είναι αμέτρητες: καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μαζικά προσωποποιημένες υπηρεσίες, περισσότερη ασφάλεια, ευκολία στη μετακίνηση μέσα στην πόλη, “πράσινη”, τοπική μικρο-παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ων ουκ έσται τέλος!

Ωστόσο, οι πόλεις δε συνιστούν ένα ενιαίο, ομοιογενές σύνολο πληθυσμού. Αμέτρητες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα από πολίτες που ενσαρκώνουν ποικίλους ρόλους: είναι εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, μαθητές, γονείς, δημόσιοι λειτουργοί, άνεργοι, άστεγοι και πολλοί άλλοι.
Είναι οι έξυπνες πόλεις αρκετά έξυπνες ώστε να αντιλαμβάνονται αυτή τη διαστρωμάτωση της κοινωνίας; Ποιους εξυπηρετούν και με ποιους τρόπους; Τροφοδοτούν ή τροφοδοτούνται από τους πολίτες; Ποιος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εταιριών τεχνολογίας και της βιομηχανίας στο να κάνουν τις πόλεις να προσαρμόζονται με ευαισθησία στον πολίτη;

Η παραπάνω συζήτηση θα λάβει χώρα στις 23 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Elefsis hotel, στην Ελευσίνα, στις 6.10μμ στα πλαίσια του StartupNowForum.
Μαζί μας θα βρίσκονται οι

  • Δρ. Χάρης Δούκας, Assistant Professor, School of Electrical & Computer Engineering of NTUA
  • Δημητρίου Ηλίας, Research Director, Institute of Marine Biological Resources and Inland Waters
  • Χαμπίδης Κωνσταντίνος, Chief Digital Officer, Municipality of Athens

Περισσότερα για το event στο: https://www.startupnowforum.gr/

Περισσότερα για την Ex Machina: https://exm.gr